Monday, May 23, 2011

My Wedding

Entry kali ini saya nak cerita pasal make up on my own reception yang berlangsung di Taiping, Perak pada 31 May 2009. Biarla dah 2tahun pun..dah keluar anak sorang pon..saya mahu cerita-cerita saja sebagai kisah teladan.
Baru-baru ni terselak album lama, jumpa pic wedding ku yang make up nya boleh dikatakan tak berapa ngam dengan taste saya!!


Ye betol, saya tidak punya pengalaman yang mendalam jika dibandingkan dengan mak andam tersebut, tetapi saya mengkritik kerana saya seorang pelanggan. Masa tu memang saya dimakeupkan dengan tergesa-gesa, imagine kalau dah bersusun pengantin dok tunggu turn di make-upkan, yang rata-rata majlis akan start pukul 12PM, apa lagi, pulun la si mak andam mengandam..in two hours, kautim 8 pengantin perempuan...2 orang tukang make-up..cepatnye gang!

Saya suka make up yang natural..wedding make-up ku memangla natural tapi penggunaan warna untuk muka saya tidak begitu sesuai. Muka saya nampak hollow disebabkan oleh shading dan penggunaan warna blusher kureng anteng..dan ada malaun-malaun yang berkata muka saya nampak kusam dengan make-up tersebut, mungkin kerana warna foundation yang tidak sesuai..kat bawah ada saya selit gambar, u'll be the judge k...



Apart from that, I had fun during nikah, i did my own make up,masa ni saya tak pandai make upkan orang, saya belajar make-up dari youtube memang bertujuan nak make-up diri sendiri masa nikah..murninya niatku..pilihan warna ni dicadangan oleh make-up artist MAC setelah saya berkenan dengan warna eyeshadow yang die pakai..below are pics of solemnization day.



Tujuan penceritaan ni bukan untuk memburukkan orang lain tetapi sebagai pengajaran kepada mak andam dan pengantin seluruh dunia bahawa time management sangat penting semasa hari perkahwinan, pengantin will be very busy on the big day, and so as mak andam..dan kepada mak andam, janganlah kita berkejar-kejaran mahukan pelanggan sedangkan masa yang kita miliki sangat minimum pada hari tersebut.

sekian...

3 comments:

  1. ha.. tu dia
    pengkritik tetap kita hahahah

    ReplyDelete
  2. This is where the birth of a new make up artist in town..stepping stone of her own make up for her nikah and now she has gone a milestone on doing it for so many new pengantin....

    ReplyDelete