Wednesday, June 1, 2011

Perjalanan aku jadi Makeup Artist

Nak reminisce make-up history masa zaman university. Mase zaman uni dulu memang aku xkenal apa itu make-up..even if ada depan mata aku eyeshadow palette yang sekali dengan blusher tu, aku memang xdapat beza mana satu blusher mana satu eyeshadow. Being in UiTM, memang hari2 lah aku dapat tengok student yang bergaya-gaya pegi kelas, dengan high heels, handbags nye, andof course make up bertepek2!! If u guys yang baca entry ni adalah from UiTM Shah Alam, u have the idea what I was rambling about.

Tapi aku dari engineering faculty, seldom lah nak jumpa student engineering yang bergaya-gaya with make-up pegi kelas. Biasanye student engineering pakai baju kurung ataupun jeans dengan tshirt. Tapi sekarang punye situation aku xtaula apa macam, zaman aku dari tahun 2003-2007 je..Aku pun taktau kenapa ada gap between faculty lain dengan faculty engineering..especially faculty business ataupun mass comms, tapi aku dengar roomate aku cerita, dia dari business, siap ada grooming class untuk diorang. wajib amik ok!! Aku bukan cakap student engineering xbergaya ye, jangan salah paham.

Yang boleh terbukak hati nak belaja make up ialah masa dinner final semester batch aku, masa tu baru teraba-raba aku nak make-up. Yang kelakar nye me and my good friend Puan Norhana Hassan pegi atur satu-satu saloon kat PKNS tu nak cari tukang make-up untuk make-upkan kitorg, masa tu paling murah kitorang jumpa RM60 untuk dinner make-up, masa tu student lagi plus end of semester, mana ada duit nak spend untuk make-up.

Last-last aku beli sebatang eyeliner Silkygirl (yang agak affordable masa ni), plus aku ada foundation maybeline yang warna hijau tu..so aku tepek yang tu and tambah ngan eyeliner kasi smudge2 sket kat mata. Start dari situ au dah suka pakai eyeliner, kalau keluar mesti pakai punye. dan berjinak2 pakai eyeshadow..

And then masuk alam kerja. dapat pulak colleuege yang minat make up, dan ofis yang internetnye laju gila, aku pun start belajar dari youtube. masa tu baru kenal MAC, Bobbi Brown etc. Aku pun dah reti apply eyeshadow masa ni. And then dah start beli2 barang make up dari US.

Masa aku join forum Lowyat.net tu, aku terserempak ngan make up artist ni, start pada tu aku pon join kelas basic beliau.
Lps tu aku mula praktis makeup sepupu2, mak sedara n kawan2..aku kumpul portfolio, hantar ke MAC Cosmetic Sunway Pyramid, dapatla aku jadi MACpro member.

Lepas tu aku mula mintak kerja kat mana2 butik pengantin,nak cuba makeup pengantin pulak. Mintak punya mintak, ada la bridal house sudi panggil aku interview, kena buat demo makeup. Kritik tu biasalah. Kita baru belajar kan..

Mujur ada satu butik pengantin aku pegi, Aqiza Bridal di Ampang, owner kak Zai suruh aku buat demo, lepas tu aku belajar dengan kak zai serba serbi makeup pengantin, banyak kak zai ajar aku, kak zai bawak aku pegi tengok dia makeup pengantin, dia suruh aku praktis lagi lepas belajar. Since muka sepupu,mak sedara, n kawan2 rapat aku dah pernah kena tadah,aku pon takdak arah cari jiran makcik aku, dengan operator indon dekat tempat kerja aku buat praktis. 
Maka lepas 3 orang model aku tu, kak zai dah start pass job makeup kat aku sampai la sekarang. 



Lepas dah banyak pengantin aku makeup ni, satu je nk bagitau kepada sapa yg berminat nak jadi makeup artist, 1. selain dari bakat, korang jugak kena belajar tatasusila pergi rumah org,esp bila ada mak2 pengantin sedara mara,ringankan tangan nak hulur salam
2. Belajar sabar, kadang2 kita makeup tu pengantin dah suka n seronok tp ada complaint dari sedara mara dia..tu biasa

Dua ni paling penting aku nak gtau, yang lain2 be punctual etc etc tu biaselah,sendiri mau ingat.

No comments:

Post a Comment