Tuesday, November 18, 2014

Tips: Panduan memilih warna foundation (High Performance) bersesuaian dengan kulit

Salam peminat-peminat FCC

Ini merupakan post pertama selepas umat Islam menyambut lebaran. Jadi belum terlambat untuk shopfcc.net mengucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin.

Ramai yang bertanya saya kalau beli online macamana nak pilih warna foundation sesuai dengan kulit? Kat bawah ni ada sedikit panduan mengikut pengalaman saya (pengalaman menjadi Make Up Artist selama 3tahun lebih, pernah makeup Wan Zaleha Radzi, dan make up models untuk photoshoot dan catwalk, expertise in bridal...kalau nak book make-up, klik sini ---> Portfolio Makeup)




Warna High Performance Foundation:
1. Warna 05  - kulit putih melepak macam Siti Nurhaliza, Nora Danish

2. Warna 06  - kulit cerah kuning langsat

3. Warna 07  - kulit cerah jugak. warna yang ni gelap sikit je dari warna 06, tapi masih dalam kategori cerah. Biasanya untuk kategori natural, sawo matang. boleh kata olive skintone

4. Warna 08 - untuk warna kulit yang nak kata cerah, tak cerah sangat, nak kata gelap tak gelap..kulit orang melayu yang sawo matang

5. Warna 10 - untuk warna kulit yang sederhana gelap, sedikit tanned dari sawo matang, kategori medium dark

Ini hanyalah penjelasan mengenai warna foundation, namun pemilihan warna terletak di tangan anda. Boleh pilih sama warna kulit atau pilih 1 shade lebih cerah dari warna kulit asal, blend foundation dengan rata dan anda akan dapat hasil High Performance Foundation yang flawless.

Sorry ladies..Range warna dari jenis High Performance Foundation limited sangat warnanya. Daripada wanita-wanita berkulit putih sehingga yang sederhana gelap je yang boleh pakai. (Isu ni dah diutarakan di FCC Principle di Turki...lets keep our finger cross supaya mereka boleh produce range warna yang lebih gelap)



No comments:

Post a Comment